F.v. Oskar Stenstrøm (godsdirektør, Bane NOR), Ove Algrøy (Regional Terminalleder Sør/Vest, Bane NOR), Ingvild Storås (adm.dir., CargoNet), Are Kjensli (adm.dir., NHO Logistikk og Transport) og Gøran Andreassen (managing director, Bring Intermodal).

- Beslutningen om å rendyrke Nygårdstangen som godsterminal var krevende

Bergen har fått en flott ny oppgradert godsterminal, der Bane NOR har nådd målsettingen om å doble den teoretiske godskapasiteten i en mer effektiv og miljøriktig terminal på Nygårdstangen. Men det forløp ikke uten temperatur, da samlasterne Postnord og DB Schenker ble nødt til å tvangsflytte for å få realisert planene.

Publisert Sist oppdatert

Til info:

  • Artikkelforfatter Glenn Lund har tidligere jobbet i Bane NOR, i kommunikajsonsavdelingen.
  • I perioden 2017 til mars 2022 var han tilknyttet IC-utbyggingsprosjektet Nytt dobbeltspor Sandbukta-Moss-Såstad.
  • Han har ikke jobbet opp mot dette utbyggingsprosjektet.
Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård fikk æren av å åpne "Nye Nygårdstangen".

Oskar Stenstrøm, godsdirektør i Bane NOR, var en tilfreds mann da han deltok på markeringen av "Nye Nygårdstangen" godsterminal sammen med samferdselsminister Jon-Ivar Nygård tirsdag. 

- Åpningen av Nye Nygårdstangen betyr en terminal tilrettelagd for utslippsfri drift og 100 prosent kapasitetsøkning. I tillegg betyr den nye terminalen færre inn- og utpasseringer av lastbiler og en mer oversiktlig terminalaktivitet, noe som i sum gjør at vi har en tryggere terminal for både terminalarbeidere og omgivelsene, forteller Stenstrøm til Logistikk Inside.

Han vedgår at beslutningen om å rendyrke Nygårdstangen til å bli en jernbanegodsterminal var en krevende beslutning, ikke minst for PostNord og Schenker, sier han og viser til at deres leiekontrakt på Nygårdstangen løp ut i 2021.  

- Per nå opplever jeg at Nye Nygårdstangen har blitt en løsning som hele bransjen støtter, sier Stenstrøm.

- Håper man ser på en løsning for vei, bane og sjø på lang sikt 

Are Kjensli, administrerende direktør i NHO Logistikk og Transport, er tilfreds med kapasitetsøkningen og de mulighetene det gir for næringslivet, men er spent på "neste steg" i Bergen, da Nygårdstangen-oppgraderingen har blitt signalisert å være en midlertidig løsning.

- Vi har skjønt at denne terminalen er en relativt kortsiktig løsning frem mot 2040. Planleggingen av den langsiktige løsningen bør allerede være godt i gang, og da er vårt håp at man ser de ulike transportmåtene jernbane, sjø og vei i helhet slik at nødvendige arealer for fremtidens godsknutepunkter kan samordnes på best mulig måte, sier han. 

Det var stort oppmøte da Nygårdstangen nyåpnet tirsdag 29. august.

Postnord og Schenker ble tvunget ut

Kjensli påpeker at Bergensbanen har vært en nærmere 115 års sammenhengende suksesshistorie for gods og lenge har vært den strekningen i Norge med den største markedsandelen for tog i forhold til vei, og at kapasitetsøkningen er svært kjærkommen for næringslivet og logistikkbransjen.

- Vi har fått en flott ny og miljøriktig terminal. Det er på alle måter en gledens dag for alle oss som heier på gods på bane. Men starten på denne prosessen var krevende for flere store aktører i bransjen, ikke minst samlastere som ble tvunget til å flytte ut av terminalområdet på kort varsel. Så fant disse transportselskapene etter hvert akseptable løsninger, selv om det ble en utfordrende og kostbar prosess, sier Kjensli til Logistikk Inside. 

Årsaken til at Bane NOR Eiendom sa opp leiekontrakten med Schenker og Postnord og rev de to gamle terminalbyggene på tomten knyttes delvis til utviklingen av et annet stort samferdselsprosjekt i Bergen. Nybiltransporten (Axess Logistics) ble flyttet fra Mindemyren over til Nygårdstangen for å gjøre plass til Bybanen (passasjertransport) mot Fyllingsdalen. Bane NORs avgjørelse, som var av det kontroversielle slaget, ble dermed å rendyrke Nygårdstangen som godsterminal, uten samlastere. 

Postnord flyttet til ny terminal på Os, mens DB Schenker etablerte ny terminal ved Flesland lufthavn, begge terminalene ligger et par mil syd for sentrumsbaserte Nygådstangen.

- Mye ekstra kjøring for samlasterne

Kjensli påpeker at man riktignok har fått en utslippsfri godsterminal, men at man ikke må glemme å se på hele miljøfotavtrykket. 

- Når samlasterne har flyttet ut av terminalområdet medfører det økt bilkjøring av containere inn og ut av byen mellom Nygårdstangen og Os (for Postnord) og Flesland (for Schenker), sier han.  

Oskar Stensrøm på sin side ønsker å nyansere bildet. 

- Schenkers og Postnords samlastervirksomhet på den gamle Nygårdstangen hadde en hel del bil-til-bil-aktivitet. I tillegg hadde vi på den gamle terminalen store begrensninger i depotarealer som medførte en del kjøring med tomcontainere til og fra terminalen. Den nye rendyrkede jernbanegodsterminalen betyr cirka 400 færre inn- og utpasseringer av lastbiler per dag, jeg er derfor ikke helt enig i Ares resonnement, kommenterer Bane NORs godsdirektør Oskar Stenstrøm. 

- At det var noe mer internkjøring, gjerne med mindre biler, hos samlasterne da de var lokalisert på Nygårdstangen kompenserer ikke i nærheten for all den ekstra trafikken som genereres gjennom Bergen sentrum nå etter at Postnord og Schenker får mye ekstra kilometer til og fra jernbaneterminalen. På dette punktet har medlemsbedriftene våre (Schenker og Postnord) vært veldig klare, avrunder Are Kjensli. 

Powered by Labrador CMS