Profilerte stillinger fra Logistikkjobber

Jernbanetilsynet krever at Bane Nor må gi ruter tilbake til BLS Rail
Bane Nor har brutt jernbaneforskriften i fordeling av godstogkapasitet, ifølge Statens jernbanetilsyn. Nå må Bane Nor gi tilbake ruter til BLS Rail.
Godstogselskapet BLS Rail har fått medhold i en klage mot Bane Nor om kapasitetsfordeling på for ruteplan 2025 (R25). Resultatet av fordelingen er at BLS Rail ikke fikk tildelt en eneste togavgang på Sørlandsbanen i rutene for 2025, noe SJT nå mener er i strid med regelverket. I stedet gikk alle rutene BLS Rail hadde søkt om, til CargoNet.

– Bane Nor har ikke anvendt bestemmelsene for verdifastsetting på togene korrekt. Det har fått den følgen at vi feilaktig ikke har fått tildelt rute på Sørlandsbanen i 2025, sier Torbjørn Solberg produksjonssjef og COO for BLS Rail i Norge.
BLS Rail har tidligere kjørt godstog på Sørlandsbanen cirka fem dager i uken i ruteplan 2024, men da på såkalt restkapasitet gjennom fortløpende ad hoc-søknader. For R25 søkte selskapet om faste ruteleier mellom Stockholm/Eskilstuna og Ganddal godsterminal, samt to avganger hver vei mellom Alnabru og Ganddal.
CargoNet fikk alle rutene
Fem av BLS Rails søknader kom i konflikt med CargoNets søknader på samme strekning. Bane Nor løste konflikten ved bruk av sin samfunnsøkonomiske modell, og tildelte samtlige omstridte ruteleier til CargoNet.
SJT har identifisert flere brudd på jernbaneforskriften i sitt vedtak. Tilsynet fastslår at Bane Nor ikke har gjennomført en tilstrekkelig samordning etter reglene i jernbaneforskriftens § 9-1, og at konfliktvurderingen knyttet til BLS Rails rutekapasitetssøknader bryter med § 9–5 og § 4–1.
– Det er ikke tilstrekkelig at Bane Nor legger ansvaret for å komme med løsninger på søknadskonflikter på søkerne. Som infrastrukturforvalter har Bane Nor de beste forutsetningene for å kunne presentere gjennomførbare alternativer, påpeker SJT i vedtaket.
Tilsynet kritiserer også at Bane Nor verken kontrollerte eller innhentet dokumentasjon på opplysningene de fikk fra operatørene om fremtidige godsmengder, som var avgjørende for utfallet av kapasitetsfordelingen.
Avviser kritikken
Bane Nor har i sine kommentarer til varsel om vedtak avvist kritikken og hevdet at kapasitetsfordelingen er gjort på riktig måte i tråd med jernbaneforskriften og Network Statement 2025.
SJT slår dessuten fast at Bane Nor handlet i strid med jernbaneforskriften § 8–1 da de trakk tilbake tre tildelte ruteleier fordi det ikke fantes kapasitet til «returrute» eller hensettingskapasitet. Ifølge tilsynet finnes det ikke hjemmel i regelverket for denne praksisen. Disse tre rutene krever nå SJT at Bane Nor gir tilbake til BLS Rail.
– Her mente Bane Nor at vi ikke hadde noen helhetlig plan med returrute. Men det er ikke noe Bane Nor skal vurdere. Hvordan vi legger opp driften er ikke noe Bane Nor skal ta stilling til, og her har de fått pålegg om at de må endre ruteplan R25, sier Torbjørn i BLS Rail.
SJT har funnet at Bane Nor har anvendt den samfunnsøkonomiske modellen feil ved å endre forutsetningene for konfliktløsningen uten å informere BLS Rail. Bane Nor begrenset konfliktvurderingen til å gjelde kun strekningen Alnabru-Ganddal, selv om BLS Rail hadde søkt om ruteleier for lengre strekninger til og fra Sverige.
– En faglig forsvarlig samfunnsøkonomisk vurdering forutsetter at modellen inneholder relevante faktorer og at dataene som brukes i beregningene er korrekte og reelle, understreker SJT i sitt vedtak, og peker også på at viktige faktorer som konkurranseeffekter mangler i modellen.
På bakgrunn av funnene har SJT truffet vedtak med pålegg om korrigerende tiltak fra Bane Nor. Først og fremst må de tre rutene som Bane Nor trakk tilbake som følge av manglende returkapasitet, gis tilbake til BLS Rail. Disse rutene er det ingen som kjører per i dag. SJT har imidlertid kommet til at å gjøre om på hele R25 for å rette opp feilen, vil ha for store konsekvenser for mange aktører.
– Det er vi enig i. Det vil ha konsekvenser for mange andre, som for eksempel Vy og Go-Ahead. Det vi må vurdere nå er om det er grunnlag for erstatningskrav, sier Solberg.
Vi sendte en henvendelse til Bane Nors kommunikasjonsavdeling for en kommentar, og fikk etter fire dager følgende svar:
«Vi mottok vedtaket mot slutten av forrige uke, og er nå i gang med å gjennomgå vedtaket og implikasjonene av dette.»
Dette er vedtakene til Statens jernbanetilsyn i saken:
1. Bane Nor må endre ruteplanen for R25 slik at BLS sine tog som Bane Nor «trakk tilbake» i e-poster til BLS av 11. oktober 2024, blir tildelt BLS. Se punkt 7.3.
2. Bane Nor må fra og med ruteplanperioden 2026 be om dokumentasjon for data de bruker i den samfunnsøkonomiske modellen ved fordeling etter jernbaneforskriften § 9- 5 (2). Bane Nor må også ta inn informasjon om disse kravene om at søkerne må inngi dokumentasjon på forventet fremtidige transportvolumer og varegrupper inn i Network Statement 2026. Se punkt 7.2.2.1. Slik dokumentasjon og kan være inngåtte kundeavtaler, intensjonsavtaler og lignende som underbygger inngitte data som brukes i modellen om fremtidige tonnmengder, type vare/varegruppe og eventuelt strekning.
3. Bane Nor må behandle interessekonflikter i tråd med reglene i jernbaneforskriften kapittel 9 om interessekonflikter og overbelastet infrastruktur.
4. Punkt 1 må være oppfylt innen 2. mai 2025.
5. Punkt 2 må være oppfylt innen 11. april 2025.
6. Bane Nor må innen 16. mai 2025 sende SJT en beskrivelse med dokumentasjon på at påleggene i punkt 1 og 2 er gjennomført.