Profilerte stillinger fra Logistikkjobber

Kronikk av Marius Brufjell

Tid for tog etter tung tids tale

Fra åpningen av jernbanen i 1854 og i flere tiår, var tanken om å bygge landet og binde folk sammen, som var det viktigste. Jernbanen som infrastruktur skulle være vårt felles fundament.

Publisert

Kort oppsummer

  • Jernbanereformen i Norge har ført til oppsplitting og privatisering, noe som har skapt kaos og dårligere samhandling.
  • Store protester fra ulike samfunnsaktører har kritisert reformen for å svekke jernbanens effektivitet og sikkerhet.
  • Det er et økende behov for å samle og styrke jernbanen for bedre ressursutnyttelse og punktlighet.

Oppsummeringen er generert av Labrador AI, men gjennomlest av en journalist.

Fra åpningen av jernbanen i 1854 og i flere tiår, var tanken om å bygge landet og binde folk sammen, som var det viktigste. Jernbanen som infrastruktur skulle være vårt felles fundament.

Med tidligere statsminister Erna Solberg fra Høyre, ble andre verdier styrende. Det er grunn til å spørre, om alt er til jernbanens beste, om formålet egentlig er best mulig transport av passasjerer og gods, og best mulig beredskap og sikkerhet? 

Det har blitt vedtatt, både jernbanereform og ny jernbanepakke 4 fra EU. Jernbanepakke 4, ble del av norsk lov, selv, om Norge står utenfor EU. Mantraet var å splitte opp jernbanen for å få en kostnadseffektiv jernbane, og med det, et bedre tilbud for passasjerer og gods. Flere selskaper ga flere ledere med direktørlønn - og flere selskaper, ga dårligere samhandling.

En organisering med stordriftsfordeler og effektiv styring og ressursutnyttelse, ble byttet ut med pulverisering av ansvar, mindre kontroll med felles ressurser, og periodevis kaos og lite koordinert drift. 

Store protester kom. Transportøkonomisk institutt, Jusprofessorer ved Universitetet i Oslo, Nei til EU, Arbeiderpartiet, SV, Senterpartiet, og jernbanens egne, med lokomotivførerne i front. Alle sa høyt nei til å dele opp og privatisere jernbanen. Argumentet var: "Politikerne parterer jernbanen i hjel".  

Jussprofessorer ved Universitetet i Oslo, stemte i med en betenkning.

Som om ikke det var nok, så har selveste riksrevisjonen slått fast at jernbanereformen har virket mot sin hensikt.

Underholdende å lese tidligere statsminister Erna Solberg, si at vi måtte slå sammen kommuner og fylkeskommuner for å få på plass stordriftsfordeler og best mulig ressursutnyttelse. Så fint at dette gjelder for lokaldemokratiet. I jernbanesektoren gjelder det ikke? Det vil si å dele opp, privatisere og ansette flere ledere, det gjelder. Kanskje litt dynamisk bruk av argumenter for å nå et ideologisk mål?

Arbeiderpartiet, sammen med SV og Senterpartiet, lovet en ny retning. Nå skulle landet bygges på ny. Alle skulle med. Nå er det vanlige folks tur. 

Jernbanen skulle på skinner. Vi skriver 2025. Hva er status? Vel, det er eksempler på togsett som faller fra hverandre fordi vedlikeholdet er sparsomt

Hva med å heller kalle en spade, for en spade, og si; "Beklager at toget ikke går. Dette er ikke godt nok. Vi skal sette oss ned og ha en vurdering av sektoren og komme tilbake til Stortinget, med konkrete tiltak i løpet av vårsesjonen, som kan få jernbanen på skinner".

Vi har nå flere år bak oss, preget av lite vilje til å blankpusse jernbanen. Vår felles jernbane sporet av med Høyres jernbanereform og innføring av "Jernbanepakke 4" med nye føringer om obligatorisk oppsplitting og anbudstvang fra EU. Store deler av dagens utfordringer på jernbanen, skyldes flere år med dårlige beslutninger. Jernbanereformen fra Høyre er som kronisk sand i maskineriet. Mangelen på samhandling og koordinert ressursbruk og prioriteringer ser vi flere eksempler på. Togsett som ikke blir vedlikeholdt, er det samme som å ønske lav punktlighet.

Arbeiderpartiet og statsminister Støre, lovet ny kurs for jernbanen. Jernbanen skulle på skinner. Oppsplitting og privatisering skulle få sin ende. Foreløpig ser vi resultatet. Det er fortsatt overraskende mange "signalfeil" med ny regjering også. Likevel. Vi er på rett vei. Direkte tildeling av togtilbudet på Sørlandsbanen gir håp om endring til det bedre. Slik sett kan vi si at samferdselsminister Nygård gjør en viktig og tung jobb med å rydde opp etter andre.

Dersom et tog som på grunn av en teknisk feil, må til legen, for reparasjon og medisin, så kan ikke det togselskapet, som mangler et togsett, bare "hente" et tog og en lokomotivfører, fra et annet selskap, som har trafikkavtale på en annen strekning. Hva blir resultatet? Fleksibilitet for bruk av tog blir mindre, og mulighet for forsinkelser og innstillinger blir større. Hva med å løfte jernbanen, heller enn å rive den ned?

Utfordringene med Follobanen er bare et av flere eksempler. Mange skriver, med stor skrift, at dette er utfordringer som springer ut fra dårlig styring av jernbanesektoren. Både Riksrevisjonen, og (to) rapporter lager av KPMG om jernbanesektoren fra august 2023 til mai 2024, sier mye om det. 

Det er ikke hvor mange meter jernbane som bygges, som er det viktigste, ei heller penger. Det viktigste er struktur og hvordan ting forvaltes. Et eksempel er vedlikehold av tog og stordriftsfordeler mellom tog, jernbane og signalanlegg. En samlet sektor, gir betre oversikt og ressursutnyttelse . Bedre vedlikehold av togsett er viktigere for punktlige tog, enn flere meter jernbane. Langsiktighet, prioriteringer, rekkefølge og flerdimensjonal planlegging , blir viktige nøkkelord for Norge fremover. 

Vel. Hvem styrer jernbanen? Det er våre kvinner og menn på Stortinget og i regjering. Bane NOR og togselskapene, må på sin side jobbe innenfor den organiseringen våre folkevalgte vedtar. Da er det grunn til å reflektere over om den organiseringen vi har av jernbanesektoren, i dag, er den beste?

Endringer i organisering og prioriteringer, gir et annet resultat. Slik styres Norge, det gjelder også for jernbanesektoren. Kanskje kunne noen av utfordringene med Follobanen, drift av jernbanenett og kommunikasjon, og tekniske og økonomiske utfordringer, blitt færre med en samlet jernbanesektor? Det viktigste tiltaket for en robust jernbane, er å vedlikeholde det togmateriellet vi allerede har. Det er viktigere enn flere nye spor.

Den høyre hånda, må vite hva den venstre gjør. Tog, signaler, jernbane og ansatte er en enhet som arbeider best sammen, om du vil. Det er lettere å få til godt samarbeid i en organisasjon, enn å få flere ulike selskaper til å jobbe godt sammen. Jernbanen er som en klokke med mange tannhjul. En samlet jernbanesektor, i et selskap: NSB. Med en slankere administrasjon enn tidligere, gir en punktlig og bedre jernbane til felles beste.

Alt var ikke bedre før. Samtidig, så er det enkelte ting ved samfunnsutviklingen som gir grunn til refleksjon og ettertanke. 

Før "New Public Management", løste folk felles utfordringer, med tanke felles beste. Store utfordringer som ikke kunne løses av den enkelte, måtte løses av samfunnet i fellesskap.

Samfunnet ble skapt nedenfra og med kunnskap og folkestyre som grunnlag for utvikling. I dag forvitrer mer og mer av helheten, fordi kunnskap, offentlig styring og kontroll, ikke nødvendigvis, blir lagt til grunn for samfunnsutviklingen. Ideologi har ofte stått høyere enn beste praksis. Slik har det også vært for jernbanen. En kilde til refleksjon i en verden, der totalberedskap og nasjonal kontroll med infrastruktur og verdier, blir viktigere for hver dag som går.

Dette er bare noen av flere eksempler på utfordringer. Behovet for tydelige prioriteringer er større enn på flere tiår.

Det viktigste vi kan gjøre er å samle og styrke jernbanen til felles beste. Det gir bedre ressursutnyttelse, planlegging og samarbeid. Da får vi også en bedre jernbane og punktlige tog. Det tar lang tid å rette opp tunge feilvalg. Ting blir gradvis bedre. Å rette opp alle feil fra i går, gir en bedre jernbane ved neste sporveksel. Med ønske om kjøretillatelse og fri linje for jernbanen.

God reise!

Har du noe på hjertet?

  • Logistikk Inside er opptatt av meningsmangfold og bransjestemmer som kan bidra til å gi våre lesere nye perspektiver. 
  • Vi inviterer deg til å sende inn kronikker, faginnlegg eller debattinnlegg! Enten du har innsikt i logistikkens fremtid, ønsker å diskutere bransjeutfordringer, eller har tanker om innovasjoner som vil påvirke vår sektor, vil vi gjerne høre fra deg!
  • Vennligst merk at vi ikke publiserer innlegg som fungerer som "salgsinnlegg" eller som aktivt promoterer enkeltprodukter eller enkeltbedrifter. Slike innlegg vil ikke bli vurdert for publisering. 

  • Send inn ditt bidrag og bli en del av diskusjonen som former fremtidens logistikk! 

  • Send til: tips@logistikkinside.no

Powered by Labrador CMS