Enkelt forklart:
Malakkastredet
Illustrasjon: Google Earth.
21. Malakkastredet
Med statistikk som viser at en fjerdedel av verdens handel til sjøs passerer Malakkastredet, blir det ofte omtalt som verdens viktigste farled.
Kort oppsummert: Verdens største ekspress-strekning.
Stredet har fått sitt navn etter havnebyen Malakka i Malaysia, og stredet grenser til landene Malaysia, Indonesia og Singapore. Det forbinder Sør-Kinahavet med Det indiske hav via Bengalbukta
Transporten som går via det cirka 800 kilometer lange stredet står for over en fjerdedel av verdens totale handel, ifølge flere statistikker.
Dette er en hovedled for sjøfrakt mellom Øst-Asia og Europa og mellom Øst-Asia og havnene på USAs østkyst.
I dette stredet er det hovedsakelig dypgangen til skipene som kan være en utfordring, som også har gitt opphave til skipsklassen kjent som 'Malaccamax'. Dybden er på det laveste 25 meter enkelte steder. En vanlig begrensning på dypgangen på skipene er dermed 20,5 meter. Skip som stikker dypere ned i vannet kan dermed være nødt til å seile omveien om Lombokstredet i Indonesia, mellom Bali og Lombok. Der er det ingen dybdeproblematikk.
Enkelt forklart
- Under vignetten "Enkelt forklart" har vi artikler som gir en faglig kontekst til mye av det vi skriver om til daglig i Logistikk Inside, men som ikke er rene bransjenyheter.
- I en hektisk hverdag tar en det ofte for gitt at alle er godt kjent med de begrepene man slenger rundt seg med den største selvfølgelighet. Slik er det sjelden. Mange av våre lesere er eksperter innen sinet fagfelt, men abonnerer på Logistikk Inside nettopp for å kunne få en større forståelse av helheten i de globale forsyningskjedene og de ulike delene som inngår i denne helheten.
- Derfor håper vi at våre artikler under vignetten "Enkelt forklart" kan bidra til at du får en økt forståelse og interesse for fagfeltet.
- Vi gjør oppmerksom på at artiklene vi publiserer ikke alltid blir vedlikeholdt og oppdatert for ettertiden. For artikler som er flere år gamle kan det være forhold som gjør at noe av innholdet er utdatert.