Enkelt forklart:
Dardanellene.
Illustrasjon: Google Earth.
12. Dardanellene
Bosporosstredet har alle hørt om. Dardanellene er mer ukjent, men stopper skipstrafikken opp her, så er det også stopp for all sjøtransport mellom Middelhavet og Svartehavet.
Kort oppsummert: "Det andre stredet gjennom Tyrkia".
Dardanellene, også kjent som Hellespont, er et smalt, strategisk viktig sjøstred gjennom tyrkisk farvann som forbinder Egeerhavet med Marmarahavet.
Det er et av de to tyrkiske stredene (den andre er Bosporos), som sammen forbinder Middelhavet med Svartehavet.
Stredet har alltid hatt en svært viktig geopolitisk plassering, der det smale og lange sundet mellom Trakia (den europeiske delen av Tyrkia) og Anatolia (den asiatiske delen av Tyrkia) gir adgang til Istanbul. Dette er en by som gjennom historien har vært et viktig tyngdepunkt innen handel, politikk og religion, enten byen gikk under dagens navn Istanbul, eller sine tidligere navn Bysants eller Konstantinopel.
På sitt smaleste punkt er Dardanellene rundt 1,2 kilometer bredt, noe som gjør navigasjonen spesielt utfordrende for større skip.
Stredet er imidlertid en del bredere enn Bosporosstredet, som sikrer videre adgang fra Istanbul og inn til Svartehavet. Sistnevnte er kun 700 meter bredt på det smaleste.
Ettersom stredet gir adgang til verdenshavene for land som Ukraina, Bulgaria, Romania og Georgia, er Dardanellene en viktig flaskehals for internasjonal sjøtransport, ikke minst innen råvarer (f.eks. korn) eller olje.
Enkelt forklart
- Under vignetten "Enkelt forklart" har vi artikler som gir en faglig kontekst til mye av det vi skriver om til daglig i Logistikk Inside, men som ikke er rene bransjenyheter.
- I en hektisk hverdag tar en det ofte for gitt at alle er godt kjent med de begrepene man slenger rundt seg med den største selvfølgelighet. Slik er det sjelden. Mange av våre lesere er eksperter innen sinet fagfelt, men abonnerer på Logistikk Inside nettopp for å kunne få en større forståelse av helheten i de globale forsyningskjedene og de ulike delene som inngår i denne helheten.
- Derfor håper vi at våre artikler under vignetten "Enkelt forklart" kan bidra til at du får en økt forståelse og interesse for fagfeltet.
- Vi gjør oppmerksom på at artiklene vi publiserer ikke alltid blir vedlikeholdt og oppdatert for ettertiden. For artikler som er flere år gamle kan det være forhold som gjør at noe av innholdet er utdatert.